CITATUL ZILEI
+14
koku41
ionutz72
Andy11
Indra
Annmarie
Zeno-san
raichu
shadow
myrk
shu
atat de simplu
itina
Vica
pitulicea
18 participanți
Pagina 45 din 50
Pagina 45 din 50 • 1 ... 24 ... 44, 45, 46 ... 50
CITATUL ZILEI
Rezumarea primului mesaj :
Asa cum o anunta si titlul, aici e locul rezervat citatelor, indiferent ca sunt desprinse din literatura sau sunt simple reflectii filosofice (cugetari). Insa, sa nu ignoram regulile forumului: nu doar citate, ci citate comentate
Un citat care te-a impresionat, te pune in mod sigur pe ganduri. Hai sa nu fim doar niste roboti care copiem o fraza dintr-un loc si o mutam in altul si sa incercam sa spunem ceea ce gandim despre fraza respectiva. Acelasi citat poate avea ecouri diferite in mintea fiecareui cititor. Tocmai aici e partea interesanta... sa ascultam si alte ecouri, nu doar propriul ecou
Asa cum o anunta si titlul, aici e locul rezervat citatelor, indiferent ca sunt desprinse din literatura sau sunt simple reflectii filosofice (cugetari). Insa, sa nu ignoram regulile forumului: nu doar citate, ci citate comentate
Un citat care te-a impresionat, te pune in mod sigur pe ganduri. Hai sa nu fim doar niste roboti care copiem o fraza dintr-un loc si o mutam in altul si sa incercam sa spunem ceea ce gandim despre fraza respectiva. Acelasi citat poate avea ecouri diferite in mintea fiecareui cititor. Tocmai aici e partea interesanta... sa ascultam si alte ecouri, nu doar propriul ecou
pitulicea- 6
Re: CITATUL ZILEI
Inteleg din spusele lui Istrate ca noi suntem iadul pentru D-zeu .
.. ce ironie , nu ?... si il vom trai candva , morti fiind ... alta ironie ...
"Nu ma sperie infernul dar ma tem de moarte , fiindca nu cred in viata de apoi " , spunea ... imi scapa acum...
Emil Cioran ... si ii dau perfecta dreptate ...
.. ce ironie , nu ?... si il vom trai candva , morti fiind ... alta ironie ...
"Nu ma sperie infernul dar ma tem de moarte , fiindca nu cred in viata de apoi " , spunea ... imi scapa acum...
Emil Cioran ... si ii dau perfecta dreptate ...
shadow- 6
De ce te-ar speria moartea daca nu crezi in viata de apoi? Moartea e doar moarte si-atat. O trecere de la fiinta la nefiinta. Moartea ar trebui sa ne sperie cel mai putin. Eventuala suferinta de dinaintea mortii ar mai avea temei sa ne sperie, dar nu moartea in sine.
Eu cred ca viata noastra nu se termina aici si ca, sub o forma sau alta, viata continua si dupa ceea ce numim noi moarte.
Eu cred ca viata noastra nu se termina aici si ca, sub o forma sau alta, viata continua si dupa ceea ce numim noi moarte.
pitulicea- 6
Daca este Dumnezeu, moartea nu are sens. Iar daca nu este Dumnezeu, viata nu are sens.
Supararea nesfarsita o provoaca nepasarea nesfarsita... altfel, nu poti fi impotriva evidentei mereu.
Supararea nesfarsita o provoaca nepasarea nesfarsita... altfel, nu poti fi impotriva evidentei mereu.
myrk- 6
Referitor la ce zicea Cioran... poate se temea de moarte tocmai pentru ca nu credea ca mai exista ceva dupa ea. Se temea tocmai pentru ca stia ca asta inseamna sfarsitul vietii. Nu mai astepta un alt inceput. Pentru el moartea era ultima "destinatie" si era constient de asta. De aici teama... moartea fizica insemna pentru el si moartea oricarei sperante de-a mai spera, de-a mai putea trai intr-o forma sau alta.
Pentru el nu era totul chiar atat de evident. Si nu cred ca e singurul.
Pentru el nu era totul chiar atat de evident. Si nu cred ca e singurul.
atat de simplu- 6
Gabi , m-ai lasat fara replica , ba cred ca ai spus-o mai bine decat as fi facut-o eu ...
shadow- 6
Pentru mine-i evident ca este Dumnezeu. De aia mi-e frica de ce urmeaza dupa moarte, nu de moartea propriu-zisa.
Unii interpreteaza iadul ca fiind dorinta esuata la infinit de nimicire a propriei fiinte. Aici angoasa, cea a lui Cioran e infinitezimala.
Daca, fiintial, cu moartea s-ar sfarsi totul, n-ar exista atatea angoase, literatura si experiente. Moartea ar fi un fenomen firesc, natural si-atat.
Dar 'om muri si-om vedea care dintre noi a fost (mai) nebun.
Singurul criteriu al sigurantei evidentei mele este probabilitatea matematica de - oo+1 de aparitie a existentei din intamplare.
In rest, nu sunt sigur de nimic. Evident.
Unii interpreteaza iadul ca fiind dorinta esuata la infinit de nimicire a propriei fiinte. Aici angoasa, cea a lui Cioran e infinitezimala.
Daca, fiintial, cu moartea s-ar sfarsi totul, n-ar exista atatea angoase, literatura si experiente. Moartea ar fi un fenomen firesc, natural si-atat.
Dar 'om muri si-om vedea care dintre noi a fost (mai) nebun.
Singurul criteriu al sigurantei evidentei mele este probabilitatea matematica de - oo+1 de aparitie a existentei din intamplare.
In rest, nu sunt sigur de nimic. Evident.
myrk- 6
myrk a scris:Pentru mine-i evident ca este Dumnezeu. De aia mi-e frica de ce urmeaza dupa moarte, nu de moartea propriu-zisa.
Inteleg ca-ti este frica de judecata de apoi mai mult decat de moarte ... pentru mine e mai simplu , nu-mi fac probleme de aceasta natura , desi la drept vorbind nu ma vad prea pacatos , sau nu mai mult decat alti buni credinciosi , singura durere e ca avem o viata mult prea scurta si prea frumoasa sa nu-mi para rau dupa ea la final ...
“Viaţa nu este oare de o sută de ori prea scurtă, pentru a ne îngădui luxul de a ne plictisi?” , spunea Friedrich Nietzsche ...
shadow- 6
Da, Gabi a interpretat frumos teama lui Cioran, dar tot fara sens e teama aceea de moarte.
Le zice Gabi bine, dar la subiectul asta myrk le zice mult mai bine
Viata e mult prea scurta doar aici, pe pamant Nu pentru viata asta am fost noi creati. E de la sine inteles sa fie scurta.
In rest, si eu zic ca myrk. Nu mi-e frica de moarte, ci de ce e dupa ea.
Moartea oricarei sperante... de a mai trai intr-o forma sau alta? Asta-i buna. Pai in viata in care credea el, nu se poate trai decat intr-o forma, nu si in alta In alta traiesc doar cei care cred in Dumnezeu. Aici, pe pamant, e doar o forma (de viata) si aceea se termina prin moartea fizica.moartea fizica insemna pentru el si moartea oricarei sperante de-a mai spera, de-a mai putea trai intr-o forma sau alta.
Le zice Gabi bine, dar la subiectul asta myrk le zice mult mai bine
Viata e mult prea scurta doar aici, pe pamant Nu pentru viata asta am fost noi creati. E de la sine inteles sa fie scurta.
In rest, si eu zic ca myrk. Nu mi-e frica de moarte, ci de ce e dupa ea.
pitulicea- 6
Pe masura ce imbatranesc, ma dumiresc, imi dau seama ca totul e prea complicat ca sa nu fie Dumnezeu. Adica e atat de simplu. Nu Simpla.
Iar daca este Dumnezeu, imi dau seama si cat sunt de ticalos. Adica sunt departe de asteptarile pe care le-ar avea un Dumnezeu de la mine. In principiu, toti am vrea sa fim buni si chiar ne credem buni, uneori mai buni decat altii. Tot Dumnezeu ne da peste nas cand ne pune in fata unor situatii de viata neprevazute. Atunci ne aratam adevarata față si apare discrepanta, prapastia care exista intre ceea ce voim si intre ceea ce putem, de fapt. Si intre ceea ce ne imaginam c-am fi.
De fapt, nu de judecata mi-e frica, ci de mine insumi...
Iar daca este Dumnezeu, imi dau seama si cat sunt de ticalos. Adica sunt departe de asteptarile pe care le-ar avea un Dumnezeu de la mine. In principiu, toti am vrea sa fim buni si chiar ne credem buni, uneori mai buni decat altii. Tot Dumnezeu ne da peste nas cand ne pune in fata unor situatii de viata neprevazute. Atunci ne aratam adevarata față si apare discrepanta, prapastia care exista intre ceea ce voim si intre ceea ce putem, de fapt. Si intre ceea ce ne imaginam c-am fi.
De fapt, nu de judecata mi-e frica, ci de mine insumi...
myrk- 6
Le zice si Gabi bine, si shadow. Argumentat. Si foarte rational. Si mult mai bine si mai frumos.
Pitu si cu mine suntem insa mistici.
Pitu si cu mine suntem insa mistici.
myrk- 6
Cand spuneam : "o forma sau alta", ma referam la modul cum interpretam noi. Cioran era convins ca nu mai exista o alta forma. Eu am vrut doar sa indulcesc putin realitatea. Tocmai, nu credea, din acest motiv provenea si teama sfarsitului. Punea capat vietii, a unicei vieti pe care era convins ca o are. Poate am fost putin mai clara de data asta. Poate si rationala chiar.Moartea oricarei sperante... de a mai trai intr-o forma sau alta? Asta-i buna. Pai in viata in care credea el, nu se poate trai decat intr-o forma, nu si in alta
atat de simplu- 6
Mna. Unii cred in metempsihoza.
Cioran nu credea in alta forma de viata pentru ca nu avea incredere in Dumnezeu (desi taica-su fusese preot). Incredere inseamna faptul de a accepta nonsensul mortii intr-un univers creat de un Creator. Adica cineva nu creeaza ceva pentru a distruge, cu atat mai mult un Dumnezeu nu creeaza ceva, nu aduce la existenta decat pentru totdeauna.
Ma rog, poate fi greu de acceptat rational. Si de-aia devine suprarational. Dar de ce n-ar fi suprarationalul tocmai firescul lucrurilor?
Cioran nu credea in alta forma de viata pentru ca nu avea incredere in Dumnezeu (desi taica-su fusese preot). Incredere inseamna faptul de a accepta nonsensul mortii intr-un univers creat de un Creator. Adica cineva nu creeaza ceva pentru a distruge, cu atat mai mult un Dumnezeu nu creeaza ceva, nu aduce la existenta decat pentru totdeauna.
Ma rog, poate fi greu de acceptat rational. Si de-aia devine suprarational. Dar de ce n-ar fi suprarationalul tocmai firescul lucrurilor?
myrk- 6
Pagina 45 din 50 • 1 ... 24 ... 44, 45, 46 ... 50
Subiecte similare
» HOROSCOPUL ZILEI
» Stirea zilei
» Secretul zilei de nastere
» REGULAMENT
» Profile zodii in functie de data nasterii
» Stirea zilei
» Secretul zilei de nastere
» REGULAMENT
» Profile zodii in functie de data nasterii