REGIONALISME
+8
shadow
habibi77
Queensland
eledas
Woo Woo
atat de simplu
myrk
pitulicea
12 participanți
Pagina 1 din 7
Pagina 1 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
REGIONALISME
Toata lumea stie ce sunt acelea regionalisme: cuvinte folosite doar in anumite regiuni ale tarii.
Cred ca ar fi interesant sa adunam in acest topic regionalisme din toate zonele tarii. Pe unele dintre ele s-ar putea sa le stim deja, pe altele, probabil, o sa le "auzim" pentru prima data. Asa mai invatam lucruri noi unii de la altii. Presimt ca va fi un topic amuzant
Nu puneti o lista de regionalisme intr-o postare. Cate unul, cu explicatiile de rigoare.
Cred ca ar fi interesant sa adunam in acest topic regionalisme din toate zonele tarii. Pe unele dintre ele s-ar putea sa le stim deja, pe altele, probabil, o sa le "auzim" pentru prima data. Asa mai invatam lucruri noi unii de la altii. Presimt ca va fi un topic amuzant
Nu puneti o lista de regionalisme intr-o postare. Cate unul, cu explicatiile de rigoare.
pitulicea- 6
Re: REGIONALISME
Explicatii chiar nu stiu sa dau! La pepene verde (rosu), se mai zice harbuz! Un harbuz, doi harbuji! Dar nu stiu de ce! Iar la castraveti la tara se mai zice pepeni! Pepeni si-atat!
myrk- 6
De harbuz am auzit si eu, dar nu-mi mai amintesc daca pe la voi prin Moldova, sau in sud? La noi nu se foloseste termenul
La noi pepenele verde e lebenita, iar pepenele galben e pepene galben
La noi pepenele verde e lebenita, iar pepenele galben e pepene galben
pitulicea- 6
La mine se zice harbuz la pepenele verde si lubenita la cel galben.Daca merg in alta parte, trebuie sa fiu atenta ce cer.
atat de simplu- 6
La cartofi le mai zice barabule, da' la tara! Am fiert niste barabule! (nu eu )
myrk- 6
La noi, la cartofi le zice picioici La tara, fireste. Astea le stiu de la bunicii mei.
De la ex-iubi, care se trage de pe la Selimbar (Sibiu), am invatat de crumpene. Asa se zice pe-acolo la cartofi Pana la el, nu mai auzisem termenul.
De la ex-iubi, care se trage de pe la Selimbar (Sibiu), am invatat de crumpene. Asa se zice pe-acolo la cartofi Pana la el, nu mai auzisem termenul.
pitulicea- 6
N-am auzit niciodata de expresiile astea! Apropo de capra , la fierastrau, sau joagar ii zice bestie (nu beschie)! Oricum, merge un ambele sensuri, bestia!
myrk- 6
La noi la capra (aia de taiat lemne) ii zice capra.
Hai ca mai vin cu un regionalism. Pe asta probabil il stiti (ati auzit de el). La noi, la rosii li se zice porodici. (De pe la unguri ni se trage)
Hai ca mai vin cu un regionalism. Pe asta probabil il stiti (ati auzit de el). La noi, la rosii li se zice porodici. (De pe la unguri ni se trage)
pitulicea- 6
Da, de astea stiam si eu.Dar de alea pentru cartofi (in afara de barabule), habar n-aveam.
atat de simplu- 6
Si picioca si porodica e preluata de la unguri: pityoka si paradicsau (se citeste porodicio).
pitulicea- 6
Ziceam sa punem cate un regionalism si sa-l dezbatem, nu cate o lista intreaga intr-o postare De ce sa facem o varza?
Curechi in Moldova? Si la noi, in Ardeal, tot curechi ii zice.
Curechi in Moldova? Si la noi, in Ardeal, tot curechi ii zice.
pitulicea- 6
La noi la prune le mai zice perje! Curios ca perje cica vine din maghiara! Expresia rahat cu perje ma gandesc ca vine de la faptul ca prunele sunt laxative, de unde rezulta ca rezulta ceva demn de admirat (ca produs finit) in ghilimele!
myrk- 6
Pagina 1 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Pagina 1 din 7
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum