GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

O problema de etica

+14
kam3l3on
tegeusa
Athena
freda white
shadow
aristeu
Nana_Duval
mrs nobody
dominik
fotohobby
atat de simplu
GESF
dragos
pitulicea
18 participanți

Pagina 4 din 8 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatorul

In jos

O problema de etica - Pagina 4 Empty O problema de etica

Mesaj  pitulicea Lun 18 Oct - 15:11

Rezumarea primului mesaj :

Un sculptor vrea să cumpere un buştean (un lemn de esenţă nobilă) de la un ţăran şi îl întreabă pe acesta din urmă cât pretinde ca preţ. Ţăranul precizează că vrea 1000 de lei. Sculptorul îi oferă 2000 de lei şi îl roagă să-i păstreze buşteanul timp de două săptămâni, când va veni să-l ia şi să-l transporte la atelierul lui. Ţăranul îi spune că e prea mult 2000 de lei, dar în cele din urmă acceptă banii. Sculptorul pleacă, iar un vecin al ţăranului (care îl orientase pe sculptor spre ograda acestuia şi căruia sculptorul îi precizase că vrea un buştean pentru a realiza o sculptură) îl dojeneşte pe acesta - spunându-i că a luat totuşi prea mulţi bani pe buştean şi că ar fi bine să compenseze diferenţa de valoare şi să taie buşteanul mărunt (chituci), pregătindu-l ca lemn de foc, ceea ce ţăranul face întocmai. Sculptorul revine peste două săptămâni şi când vede ce a făcut ţăranul se ia cu mâinile de cap, dar nu-i cere acestuia banii înapoi, îl dojeneşte doar prieteneşte, explicându-i că nu dorea lemnul pentru foc, ci pentru sculptură. Şoferul remorcii de transportat lemne cu care venise sculptorul ca să ducă buşteanul îl face pe ţăran «prost» şi «incult», reproşându-i că n-a înţeles nimic şi a tăiat frumuseţe de buştean pentru foc. Care dintre cei patru protagonişti are o atitudine morală ?

a) sculptorul
b) vecinul ţăranului
c) ţăranul
d) şoferul remorcii de transport

Raspundeti cu cuvintele voastre, pentru o argumentatie, chiar si minimala, a variantei de raspuns aleasa. Wink

Ultima editare efectuata de catre pitulicea_de_stepa in Mier 20 Oct - 11:05, editata de 1 ori
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

O problema de etica - Pagina 4 Empty Re: O problema de etica

Mesaj  tegeusa Lun 4 Mar - 8:33

eu cred ca soferul a avut cea mai morala atitudine! Very Happy
tegeusa
tegeusa
6
6

Sus In jos

Mesaj  kam3l3on Lun 4 Mar - 10:04

Cel mai moral a fost sculptorul, deci A.
A platit bani in plus pentru a fi sigur ca busteanul ales de el nu va fi vandut altcuiva.In momentul in care a facut plata i-a zis taranului
sa-i pastreze busteanul 2 saptamani
kam3l3on
kam3l3on
3
3

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 4 Mar - 10:05

Perfect adevarat, kame Smile Numai noi doi vedem lucrurile "corect".
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  aristeu Lun 4 Mar - 13:49

Ok, s-a lamurit Smile Alta Razz
aristeu
aristeu
4
4

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 4 Mar - 13:50

Treci la urmatoarea Razz Arrow [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  atat de simplu Lun 4 Mar - 14:46

Platind bani in plus,l-a determinat pe taran sa faca exces de zel. Laughing Actiunea lui a avut urmari negative. Laughing Pana la urma, fiecare gandeste dupa logica lui si chestia cu moralitatea e interpretabila.Pe langa asta, mai depinde si de "interpret". Very Happy Taranul mi s-a parut cel mai de buna credinta, apoi sculptorul.Pe restul (dupa mintea mea) nu-i mai aduc in discutie. Laughing Daca cineva nu gandeste cum vrea altcineva, nu inseamna ca-i gresit.Gresit e sa impui cuiva sa gandeasca la fel.
atat de simplu
atat de simplu
6
6

Sus In jos

Mesaj  aristeu Lun 4 Mar - 15:18

Aici te contrazici, Atat de simplu. Taranul a fost dojenit, adica i s-a impus sa gandeasca altfel. Very Happy
aristeu
aristeu
4
4

Sus In jos

Mesaj  Athena Lun 4 Mar - 15:22

pitulicea a scris:Asa, ca cine? Ca mine sau ca shadow? Laughing
asa ca tine de data asta.. Neutral
Athena
Athena
2
2

Sus In jos

Mesaj  atat de simplu Lun 4 Mar - 15:22

Ultima parte nu se referea la problema. Smile
atat de simplu
atat de simplu
6
6

Sus In jos

Mesaj  atat de simplu Lun 4 Mar - 15:24

De fapt, nici partea a 2-a. Laughing
atat de simplu
atat de simplu
6
6

Sus In jos

Mesaj  atat de simplu Lun 4 Mar - 15:26

aristeu a scris:Aici te contrazici, Atat de simplu. Taranul a fost dojenit, adica i s-a impus sa gandeasca altfel. Very Happy
Taranul a fost dojenit tocmai pentru ca a primit prea multi bani.N-o mai iau de la capat cu povestea asta.Am spus deja ce-am avut de spus.
atat de simplu
atat de simplu
6
6

Sus In jos

Mesaj  itina Vin 31 Mai - 13:47

Nu ma pot abtine. M-am enervat singura. Laughing

Pai cum, mai, nene, sa-ti las eu tie ceva sa-mi pastrezi, mai ales platindu-te dublu iar tu in loc sa-l PASTREZI , te-apuci sa faci niste chestii pe care nu ti le-am cerut?! Daca ti se parea ca ti-am platit prea mult si te deranja ca ramai dator, trebuia din start sa nu fii de acord si sa accepti doar banii ce ti se cuveneau. Nu sa incerci sa ma multumesti in alt mod. Aaa, de ce nu ti-am spus la ce-mi foloseste? Ca ce chestie sa m-apuc sa ma destainui cuiva cu care nu am nici in clin nici in maneca? Doar pentru ca imi vinde o marfa? Absurd.

De multe ori, cand credem ca facem un bine, facem mai mult rau si asta pentru ca gandim numai si numai din punctul nostru de vedere personal. N-ar fi mai bine, macar din cand in cand sa ne punem si-n pielea celorlalti?
itina
itina
6
6

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Vin 31 Mai - 13:54

Laughing Laughing Uite pe cineva care vede lucrurile ca mine si se mai si enerveaza de atata incorectitudine, ce altora li se pare corecta! Laughing Laughing
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  itina Vin 31 Mai - 14:04

M-am pus in locul sculptorului. Very Happy

Sa ma pun in locul taranului? Razz

Ia uite ce afacere am facut! Am vandut un bustean la pret dublu! Parca nu-i corect dar ce sunt eu de vina daca omul asta are bani multi si n-are pe ce-i cheltui? Si totusi, uite ca si vecinul ma dojeneste. Poate ca are dreptate...Ar trebui sa-l ajut macar cu taiatul busteanului ca doar la ce-i poate folosi decat la facut focul cu el?! Ma voi simti cu inima-mpacata.
itina
itina
6
6

Sus In jos

Mesaj  tegeusa Vin 31 Mai - 14:06

in locul busteanului nu se pune nimeni? Very Happy
tegeusa
tegeusa
6
6