GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cum se scrie corect?

+29
Woo Woo
itina
mielusica
cosmintripe
Krissunu
elis27
wind30s
Mandarax
Anna
raichu
teardrop
tegeusa
Melodia
shadow
Irinna
seaman65
oli
Nana_Duval
GESF
fotohobby
zexe
juliette
atat de simplu
cara.mia26
Tizona
Squire
mari
pitulicea
habibi77
33 participanți

Pagina 7 din 13 Înapoi  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Urmatorul

In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 7 Empty Cum se scrie corect?

Mesaj  habibi77 Vin 7 Mai 2010 - 11:02

Rezumarea primului mesaj :

În „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române” (DOOM2), Ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005, pagina LXIX, se precizează: „Se revine astfel la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui niciunul (niciuna) şi ale adjectivului corespunzător niciun (nicio), la fel ca a lui vreunul, vreun, prin aplicarea consecventă a principiului conform căruia compusele trebuie distinse şi grafic de îmbinările asemănătoare”.
Aceasta este una din noutăţile acestui dicţionar (DOOM2). Prin urmare, pronumele negative compuse (niciunul, niciuna) şi adjectivele pronominale corespunzătoare (niciun, nicio) formate din adverbul nici şi pronumele nehotărâte unul, una (respectiv un, o), cu toate formele cazuale, se scriu într-un singur cuvânt.
Exemple: Niciunul dintre ei nu mă interesează. Nu mă atrage niciuna. N-au fost anunţaţi niciunii. N-au fost anunţate niciunele. Nu se potriveşte niciunuia (niciuneia). Nu se potrivesc niciunora.
“Nu se vedea nicio pasăre, nu se auzea niciun glas”(Marin Preda).
Se scriu separat, în două cuvinte, în următoarele cazuri :
-Conjuncţie plus pronume nehotarât (Nu mă impresionează nici unul, nici altul(celălalt).Nu mă impresionează nici una, nici alta(cealaltă);
Se observă că în astfel de situaţii, pronumele altul, alta, precedate şi ele de nici, arată că unul, una sunt pronume nehotărâte, iar nici, conjuncţie.
-Conjuncţie plus numeral (Nu mă impresionează nici unul, nici mai mulţi. Nu mă impresionează nici una, nici mai multe).
Se scriu nici un, nici o, în două cuvinte, în următoarele situaţii:
-Adverb plus articol (Nu e codaş si nu e nici un elev fruntaş. Nu e codaşă şi nu e nici o elevă fruntaşă);
- Adverb plus numeral (El a citit romanul de două ori, iar tu, nici o dată); Facem precizarea că, de regulă, între adverb şi numeral se intercalează adverbul măcar (El a citit romanul de două ori, iar tu, nici măcar o dată).
-Conjuncţie plus numeral (Nu meditez nici un elev si nici mai mulţi. Nu meditez nici o elevă şi nici mai multe).
Tot separat, în două cuvinte, se scriu în expresiile: „nici una , nici două”, „nici una , nici alta”(Nici una, nici două, s-a repezit la el). Nici una, nici alta, a dispărut fară a băga de seamă. Aceste expresii au următoarele sensuri: îndată, numaidecât, brusc, pe neaşteptate.
Observăm că aceste cuvinte compuse apar numai în enunţuri negative.
În concluzie, starea de fapt ce decurge din această normă ortografică se complică şi este necesară o mai mare atenţie pentru aplicarea ei în exprimarea scrisă.

SURSA: GORJEANUL
habibi77
habibi77
6
6

Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 7 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  atat de simplu Vin 13 Ian 2012 - 23:15

Mandarax a scris:Daca tot am ajuns pe forumul asta, am si eu o nelamurire.

Am tot vazut in filme, in subtitrari forma "tatei" Mie imi suna ca porcul. Eu stiam ca dativul de la tata este "tatalui". "In numele tatalui...."
In plus, eu nu voi folosi veci, formele "niciun", "nicio" etc. Singura forma compusa corecta este "niciodata". Argumentele invocate mi se par lamentabile.
Eu cred ca sunt corecte ambele forme: "tatei" si "tatalui"...depinde cum articulezi substantivul "tata''.
atat de simplu
atat de simplu
6
6

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Vin 13 Ian 2012 - 23:18

Dar ce nu stiu eu este cand sa folosesc cratima, "n dash" (liniuta de lungimea latimii literei n) sau "m dash" (liniuta de lungimea latimii literei m). Poate ma lamureste si pe mine cineva.
Am inteles tot ce-ai spus, pana am ajuns aici. De-aici n-am mai inteles Laughing Nu stiu la ce anume te referi. Rolling Eyes
Te referi la caracterele de pe tastatura?
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Mandarax Mier 18 Ian 2012 - 22:36

O data este cratima - cea care este pe tastatura, apoi este en dash – ceva mai lung, de latimea literei "n", apoi este em dash — lunga cat litera "m". En dash si em dash nu se gasesc pe tastatura, probabil ca totusi nu se folosesc in limba romana. Nu cunosc inca un filolog.
Mandarax
Mandarax
4
4

Sus In jos

Mesaj  wind30s Mier 18 Ian 2012 - 22:47

"Tatalui" e firesc, apoi as opta pt "tatii" Wink

wind30s
2
2

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Joi 19 Ian 2012 - 8:39

Eu am la tastatura doua linii: una e cratima, cea careia probabil ii spui tu "en dash" si deasupra ei una mai lunga, probabil aceea e "em dash".
Cea lunga e: under line _
Nu o folosesc decat la e-mailuri, sau cand vreau sa fac o linie mai lunga, deasupra careia sa se poata scrie ulterior.

pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Mandarax Lun 23 Ian 2012 - 7:08

Nu Pitu. Noi avem pe tastatura doar cratima normala "-" si underscore "_". Underscore este la fel de lung ca en dash, dar la un nivel jos, ca linia de subliniere si se foloseste numai in notatiile low level, unde spatiile nu sunt acceptate. Si da, noi userii de rand il folosim de regula in cazul emailurilor sa despartim fortat 2 cuvinte acolo unde nu sunt admise spatii. En dash si em dash sunt pe acelas nivel cu cratima (la mijocul literelor mici) si nu le avem in mod direct pe tastatura. En dash se foloseste in cazul intervalelor "20–30 de metri". In schimb inca nu stiu unde se foloseste em dash. O sa ma interesez si va promit ca va informez.
Mandarax
Mandarax
4
4

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 23 Ian 2012 - 9:12

Mai bagat in ceata. Astept detalii confused
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Nana_Duval Lun 27 Feb 2012 - 15:58

SERVÍCIU s. 1. funcție, post, slujbă, (înv. și reg.) poslușanie, (reg.) servit, (prin Mold.) breaslă, (înv.) cin, huzmet, mansup, (înv., în Transilv.) tistie, tisturie. (Avea un ~ modest.) 2. (MIL.) serviciu militar v. armată. 3. (BIS.) ceremonie, oficiu, slujbă. (~ divin.) 4. (SPORT) (rar) servă. (Cine e la ~ ?) 5. v. domeniu. 6. (pop.) priință, (înv.) slujbă. (I-a făcut un real ~.) 7. v. ajutor. 8. folos. (A adus imense ~ii științei.)

Comentariu: Forma servici, destul de răspândită, este incorectă
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 27 Feb 2012 - 16:00

Stiu... si cu toate ca stiu, o folosesc adesea incorect Rolling Eyes La fel ca pe multe alte cuvinte, a caror forma corecta nu-mi place cum suna Laughing
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Nana_Duval Lun 27 Feb 2012 - 16:02

Cum tu ii corectezi pe altii este vremea sa te corectezi si tu, mai ales ca stii care-i forma corecta. Parca tineai la asta...
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 27 Feb 2012 - 16:03

Ia sa ma apuc eu de-acum sa va corectez fiecare greseala Very Happy Curand raman fara membri pe forum Laughing
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Nana_Duval Lun 27 Feb 2012 - 16:07

Oricum rosesti ce nu e scris corect. Una e sa mananci o litera din graba, alta e sa nu o scrii intentionat
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 27 Feb 2012 - 16:18

De la voi am pretentii. E plin de genii p-acilea Laughing De la mine n-am. Eu sunt doar un moderator, care se ocupa de organizare si de buna functionare a forumului confused
pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Nana_Duval Lun 27 Feb 2012 - 16:24

Ha ha ha! Doar?
Dar cum tu esti sefa, ai dreptate, n-am voie sa te contrazic.Regula ce ar trebui scrisa in regulament.
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5

Sus In jos

Mesaj  pitulicea Lun 27 Feb 2012 - 16:34

Draga mea.... aici la noi, in Ardeal, nu prea aud pe cineva sa zica serviciu... toti zic servici. E limba vorbita, cu care m-am obisnuit si pe care o folosesc si in scris, atunci cand nu scriu acte oficiale. Asa cum tu scrii fusei, care pentru mine suna ca naiba, sau cum Manda scrie perina in loc de perna (astea sunt doar doua exemple), asa imi permit si eu cate-o mica excentricitate. Cand n-am sa mi-o mai permit mie, n-am sa v-o mai permit nici voua.

pitulicea
pitulicea
6
6

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Pagina 7 din 13 Înapoi  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Urmatorul

Sus

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum