GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Programarea neuro-lingvistică

+5
atat de simplu
pitulicea
shadow
no.body
habibi77
9 participanți

Pagina 1 din 3 1, 2, 3  Urmatorul

In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  habibi77 Lun 26 Iul - 16:58

Programarea neuro-lingvistică, abreviată NLP, a fost creată in jurul anului 1976 de Richard Bandler (matematician şi student în terapia gestalt) şi John Grinder (lingvist). Ei şi-au propus să descopere structura excelenţei umane. La început ei şi-au îndreptat atenţia asupra studierii amănunţite a magicienilor terapeuti a vremii, cum au fost Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) si Milton Erickson (hipnoterapie). Cei doi initiatori si grupul de persoane care au contribuit la dezvoltarea sa ulterioară, au preluat si sintetizat o serie de concepte apărute anterior in cibernetică si teoria sistemelor, a caror reprezentanti au fost Gregory Bateson, Virginia Satir si Milton Erickson.

La inceputul anilor 1980, NLP'ul era considerat un progres important in psihoterapie si consiliere, atragând astfel interesul cercetatorilor din consiliere si psihologie. La mijlocul anilor 1980 analizele publicate în "The Journal of Counseling Psychology" si "National Research Council (1988; NRC)" au aratat putine date care sa sustina teoria despre sistemele reprezentationale sau despre ideile de baza din NLP astfel interesul cercetatorilor a scăzut.

Pentru ca numele de Programare neuro-lingvistica, te duce cu gandul la neurologie, informatica si lingvistica, NLP'ul a fost vandut ca si o "stiinta noua". Scepticii sustin ca este o "teorie sau un mod de tratament psihologic nedemonstrat" si una din multele psedostiintifice (sau "New Age") forme de psihoterapie care au aparut in domeniul sanatatii mintale. Puţini practicanti si-au prezentat datele culese pentru a fi revizuite si analizate de colegi si pe majoritatea nu ii intereseaza ca teoria sa fie validata empiric.

NLP poate fi definită ca „studiul structurii trăirilor subiective“, având ca obiect de studiu descoperirea (elicitarea) si modificarea structurilor („programelor“) care iau nastere din interactiunea complexă dintre creier/sistem nervos („neuro“), limbaj („lingvistic“) si mediul inconjurator. Demersul lui Bandler si Grinder a fost îndreptat spre gasirea răspunsurilor la întrebarea cum anume functionează oamenii şi mai puţin la cea privitoare la cauza comportamentului uman. De aceea orientarea acestei metode este pe solutie si pe proces.

In esenta ei, NLP desemneaza o atitudine de curiozitate, pasiune şi dedicare în studiul comportamentului uman şi al modalităţilor de îmbunătăţire al lui.


NLP este o stiinta a comportamentului uman cu urmatoarele aspecte:

1. ca epistemologie ea detine un sistem de cunostinte si valori

2. ca metodologie ofera procese si proceduri pentru aplicarea cunostintelor si a valorilor

3. ca tehnologie ofera tehnici (tools) de aplicare a cunostintelor si a valorilor


Programarea neuro-lingvistică este fundamentată pe un număr de axiome de bază:

1. "Harta" despre lume este diferită de "teritoriul" pe care îl reprezintă;
2. Fiecare comportament are la bază o intenţie pozitivă, în cadrul hărţii despre lume a persoanei in cauză;
3. Nu putem să nu comunicăm, orice comportament (chiar şi tăcerea) fiind semnificativă pentru interlocutorul nostru;
4. Nu există greşeli, există doar feedback;
5. Orice comportament este orientat către adaptare la mediul ambiant;
6. Înţelegem mult mai uşor şi mai bine ceea ce ne este deja familiar.
7. Oamenii se comportă perfect, iar comportamentul lor prezintă o structură anumită.
8. Oamenii posedă deja toate resursele necesare dezvoltării personale
9. Corpul si sufletul uman fac parte dintr-un sistem complex, in cadrul căruia se influentează reciproc


Sursa : Wikipedia.
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  habibi77 Joi 29 Iul - 13:51

Am citit ieri despre rolul asocierii si disocierii in cadrul retrairii amintirilor. Experienta de a ne reaminti evenimente din viata noastra privindu-le prin proprii ochi se numeste stare de asociere, iar reamintirea acestora ca martor este cunoascuta ca stare de disociere.

In copilarie obisnuiam sa le retraiesc in starea de asociere, iar emotiile asociate erau din ce in ce mai puternice . Intr-o zi am citit despre o tehnica de reanalizare a evenimentelor din timpul unei zile, in care se cerea retrairea lor in starea de asociere , dupa care trebuia sa privesc evenimentele respective ca martor obiectiv , sa-mi dau seama unde am gresit si apoi sa-mi imaginez cum ar fi trebuit sa actionez ( disociat) Este un exercitiu de imaginatie cu implicatii pe care atunci nu le-am banuit. Retraind evenimentele in stare de asociere , emotiile fiind din ce in ce mai puternice, nu reusim sa ne detasam (vorbesc de experiente traumatizante ) si nu ne putem vindeca. Privindu-le ca martor obiectiv( disociat ), se instaleaza o stare de calm si de acceptare, emotiile se estompeaza in timp si ne putem vindeca.



habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Trupul si mintea sunt una

Mesaj  habibi77 Sam 31 Iul - 13:21

Va intoarceti acasa si intrati in bucatarie. Blaturile dulapurilor sunt curate si albe. Pe unul din dulapuri, se afla un bol ceramic albastru, plin de fructe, mere de un verde intens, struguri rosii si cateva lamai galbene stralucitoare. Luati o lamaie si simtiti cu buricele degetelor textura suprafetei. O duceti la nas si mirositi aroma ei intepatoare. Pe masa se afla un cutit ascutit de bucatarie si un tocator de lemn. Puneti lamaia pe tocator si o taiati pe mijloc. O aroma fina de zeama de lamaie se raspandeste in aer. Luati o jumatate de lamaie si priviti compartimentele bine definite si fibrele, unele dintre ele taiate. Duceti aceasta jumatate de lamaie la gura.; aroma intepatoare este acum si mai puternica. va infingeti dintii in coaja lamaii.

In acset moment incepeti probabil sa salivati. Aceasta este forta gandirii. Felul in care ganditi va afecteaza starea interna, care la randul ei declanseaza o reactie fizica- in acest caz, salivarea.

Mintea dvs. nu poate distinge intre imaginatie si realitate

Extras din cartea "Tehnicile programarii neuro-lingvistice"

Cum putem folosi asta in avantajul nostru? Putem influienta reactiile organismului nostru prin felul in care gandim , dar cum facem asta?
Simplu, prin vizualizare. Exact la asta se refera textul de mai sus. Avem un instrument extraordinar prin care ne putem schimba viata. Putem avea o sanatate de invidiat, putem fi frumosi, putem schimba tiparele dupa care functioneaza mentalul nostru prin ceea ce se numeste vizualizare.

Buddha afirma ca : Suntem ceea ce suntem ca rezultat a ceea ce am gandit.
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Apropiat de scop / Indepartat de scop

Mesaj  habibi77 Sam 31 Iul - 13:44

Ganditi-va chiar acum la un scop pe care-l aveti. Poate fi un scop personal sau unul privind munca dvs. Poate fi pe termen lung sau scurt. Fiti constient de felul in care va ganditi la acest scop. Imaginati-va cum va fi atunci cand va veti implini scopul. Ce vedeti, auziti si simtiti? Sau poate ca sunteti constienti de ceea ce constituie o piedica in indeplinirea sa si de lucrurile pe care nu le doriti? De ex, daca va ganditi sa slabiti, va imaginati slab si bine proportionat sau va ganditi la acele mancaruri pe care vreti sa le evitati, ori la kilogramele pe care vreti sa le pierdeti? Ce este in mintea dvs? Capacitatea de a va gandi la ceea ce doriti cu adevarat este cunoscuta sub numele de "gandire apropiata de scop". Capacitatea de a va gandi la ceea ce nu va doriti cu adevarat este cunoscuta sub numele de "gandire indepartata de scop"

Extras din cartea "Tehnicile programarii neuro-lingvistice"


Sesizati diferenta dintre cele doua modalitati de a aborda orice problema ? Indiferent ce cale alegeti ceea ce va doriti/ sau nu se va materializa, numai ca rezultatele sunt diferite, opuse chiar. Very Happy


habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  habibi77 Sam 31 Iul - 18:01

habibi77 a scris:Mintea dvs. nu poate distinge intre imaginatie si realitate
Extras din cartea "Tehnicile programarii neuro-lingvistice"

Revin cu o corectura , n-am sesizat greseala de la inceput.

Autoarea se inseala, mintea poate face diferenta intre imaginatie si realitate. Corpul insa nu o poate face si reactioneaza la ceea ce-i transmite mintea.
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  no.body Mar 31 Ian - 10:08

NLP am citit acum vreo 2 ani, lucram in vanzari si aveam nevoie sa invat despre modalitatile de depistare a gandurilor care se ascund in spatele vorbelor, gesturilor, reactiilor celor din jur. M-a ajutat mult la vremea aceea seful meu care era Master in NLP. Stia sa te motiveze folosind vorbele tale, stia sa stabileasca acel rapport de care se vorbeste in NLP analizand modul de exprimare al cuiva si raspunzandu-i cu aceleasi expresii. Astfel se ajungea la situatia in care subconstienturile erau deja pe aceeasi lungime de unda inainte ca interlocutorul sa realizeze ca ii este simpatic cel care ii vorbeste si chiar ...ar face ce-i spune acesta. Acesta a fost motivul pentru care am invatat NLP de drag. Ulterior am descoperit tehnicile de autosugestie care ma ajuta in viata de zi cu zi. Nu ma pot insa autosugestiona ca sa ma las de fumat:).
Habi, iti recomand cartea PUTERE NEMARGINITA a lui Anthony Robbins. E grozava. Si ea si autorul pe care-l poti vedea pe you tube.
no.body
no.body
4
4


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  habibi77 Mar 31 Ian - 16:30

Multumesc pentru sugestie, no.body!

Imi place foarte mult domeniul, studiez pe cont propriu de ceva timp, chiar daca in anumite carti l-am regasit sub alte denumiri.
Multi considera ca interesul meu fata de NLP se datoreaza dorintei mele de-ai manipula, nu pot intelege ca pentru mine este o metoda de a-mi cunoaste interlocutorii si de a primi cel mai corect feedback. De multe ori oamenii sunt tentati sa nu spuna ceea ce gandesc, insa gesturile spun totul.

Sugestie: daca ai materiale despre subiectul in discutie, le poti posta aici.

am sesizat prea tarziu o eroare in post-ul meu....
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  no.body Mar 31 Ian - 17:10

Doar tu stii stii daca folosesti NLP-ul si pentru manipulare Very Happy . Sincer...EU??? Da, il folosesc si pentru manipulare. Smile Cine se considera fara de pacat sa arunce primul cu piatra in mine... Smile
no.body
no.body
4
4


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  shadow Mar 31 Ian - 17:58

Cautand informatii despre NLP am dat si peste acest fragment care arunca o oarecare umbra asupra metodei .
Nu ma pot pronuntza ,nu sunt in masura , ideea in sine , conceptul mi se par fundamentate , doar remarc ca exista pareri pro si contra .


Denumirea de NLP a fost caracterizată ca pseudo-științifică.Witkowski (2010), de asemenea, prevede că, la nivel neuronal NLP nu oferă nicio explicație și nu are nimic în comun cu lingvistica academică sau cu programarea. În mod similar, psihologul experimental Corballis (1999) în critica sa de lateralizare a functiei cerebrale (mitul stânga / dreapta a creierului), prevede că "NLP este un titlu complet fals, conceput pentru a da impresia de respectabilitate științifică". Potrivit lui Witkowski (2010), NLP-ul, apare, pe "lista de terapii discreditate", publicând în jurnalul "Psihologie profesionala: cercetare și practică",cu referire la locul de muncă prin Carroll (2003), Sala Della (1999), Lilienfeld și colab. (2003) și Singer și Lalich (1996) privind "pseudoștiințifică, nevalidată, sau" vraci "psihoterapeuți în cadrul psihologiei clinice;Norcross și colab. în "Ghidul clinicianului" prin practici psihologice,bazate pe dovezi stiințifice au enumerat-programarea neurolingvistică-pentru dependența de droguri și alcool"al saptelea din lista lor de zece interventii discreditate , si este listată ca "sigur discreditată" ca bază pe probe practici în tratamentul dependenței: revizuire și recomandări pentru politica publică (Glasner-Edwards și Rawson, 2010)
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  habibi77 Mier 1 Feb - 10:56

Umbro, cine n-a pus in practica metodele NLP nu poate sti daca are sau nu efect asupra psihicului uman.

Doar tu stii daca folosesti NLP-ul si pentru manipulare . Sincer...EU??? Da, il folosesc si pentru manipulare.

Poti manipula oamenii in mai multe feluri....daca o faci in interesul lor, e ok...daca o faci pentru propriul interes, o faci pe propria-ti raspundere.....manipularea insasi se transforma-n piatra cu efect de bumerang.... Laughing
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  shadow Mier 1 Feb - 11:04

Poti manipula oamenii fara sa studiezi metodele NLP , mereu au facut-0 unii de-a lungul mileniilor Laughing , probabil acum se incearca teoretizarea .
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  pitulicea Mier 1 Feb - 11:09

Unii s-au priceput s-o faca, altii nu. Cei care nu se pricep, pot sa invete de la altii Wink
Eu am studiat putin NLP la facultate... si chiar are sens.
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  no.body Mier 1 Feb - 12:32

Poti manipula oamenii in mai multe feluri....daca o faci in interesul lor, e ok...
Manipularea in interesul altcuiva nu se numeste de fapt...MOTIVARE?
no.body
no.body
4
4


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  habibi77 Mier 1 Feb - 15:48

Consider ca orice corectura / interventie in comportamentul cuiva se numeste manipulare.

Tu nu vorbesti despre interesul unei terte persoane, nu? Laughing
Da, se poate numi si motivare........daca procedezi cu tact. In caz contrar se numeste abuz. Very Happy
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  pitulicea Mier 1 Feb - 15:53

Consider ca orice corectura / interventie in comportamentul cuiva se numeste manipulare.
Sa indrumi pe cineva, nu mi se pare manipulare.
Adica...parintii si profesorii isi manipuleaza copiii/elevii? Laughing
Manipulezi daca intervii in comportamentul cuiva, astfel incat sa-ti deserveasca scopurilor si intereselor personale.
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Programarea neuro-lingvistică Empty Re: Programarea neuro-lingvistică

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 3 1, 2, 3  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum