Mi-am imbogatit vocabularul!
+18
myrk
itina
mariana m
seaman65
no.body
oli
elis27
tegeusa
JeSsYkA
Miraj
teardrop
Nana_Duval
atat de simplu
Tizona
mrs nobody
snow
habibi77
pitulicea
22 participanți
Pagina 8 din 14
Pagina 8 din 14 • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 14
Mi-am imbogatit vocabularul!
Rezumarea primului mesaj :
Am intalnit azi, in timp ce citeam, un cuvant pe care nu-l mai auzisem niciodata pana acum. Cum e si firesc, mi-a atras atentia si l-am cautat repede in Dex, pentru a prinde sensul exact al frazei. Insa, daca nu-l voi mai reintalni curand, am sa-l uit si n-am sa mi-l insusesc pentru a-l putea folosi la momentul si in contextul potrivit.
Prin urmare, m-am gandit sa deschid un topic pentru cuvintele noi pe care le intalnim (mai mult sau mai putin uzitate), unde sa le mai putem revedea din cand in cand, (pe ale noastre sau pe ale altora) si astfel, sa ne ajutam unii pe altii sa ne mai imbogatim vocabularul.
Am intalnit azi, in timp ce citeam, un cuvant pe care nu-l mai auzisem niciodata pana acum. Cum e si firesc, mi-a atras atentia si l-am cautat repede in Dex, pentru a prinde sensul exact al frazei. Insa, daca nu-l voi mai reintalni curand, am sa-l uit si n-am sa mi-l insusesc pentru a-l putea folosi la momentul si in contextul potrivit.
Prin urmare, m-am gandit sa deschid un topic pentru cuvintele noi pe care le intalnim (mai mult sau mai putin uzitate), unde sa le mai putem revedea din cand in cand, (pe ale noastre sau pe ale altora) si astfel, sa ne ajutam unii pe altii sa ne mai imbogatim vocabularul.
Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Vin 25 Feb - 12:20, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Re: Mi-am imbogatit vocabularul!
Inca un cuvant pe care-l intalnesc pentru prima data
VITUPERÁ, vituperez, vb. I. Tranz. (Livr.) A blama, a defăima, a denigra. – Din fr. vitupérer, lat. vituperare.
VITUPERÁ, vituperez, vb. I. Tranz. (Livr.) A blama, a defăima, a denigra. – Din fr. vitupérer, lat. vituperare.
pitulicea- 6
Nici de asta n-am auzit
a gominá - vb. refl. A-și pomăda părul cu gomina.
gómina - s.f. Pomadă pentru păr
a gominá - vb. refl. A-și pomăda părul cu gomina.
gómina - s.f. Pomadă pentru păr
pitulicea- 6
MIRÓZNĂ, (rar) mirozne, s. f. (Reg.) Miros plăcut, mireasmă. – Probabil contaminare între mireasmă și miros.
L-am intalnit in poezia postata de dall. Era evident ca-i vorba de un miros, dar am vrut sa-i aflu sensul exact
L-am intalnit in poezia postata de dall. Era evident ca-i vorba de un miros, dar am vrut sa-i aflu sensul exact
pitulicea- 6
PROCRASTINÁ, procrastinez, vb. I. Tranz. (Liv.) A amâna în mod nejustificat începerea unei acțiuni, în special din cauza neglijenței habituale sau a lenei; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. [ < engl. procrastinate cca. 1548 < lat. prōcrastinātum: pro- („pentru”) șicrastinus („ce ține de ziua de mâine”), cf. it. procrastinare, port. procrastinar, sued. prokrastinera].
Pentru ca m-am tot lovit de fenomen si pentru ca nu e un cuvant uzual il postez aici
Pentru ca m-am tot lovit de fenomen si pentru ca nu e un cuvant uzual il postez aici
mariana m- 4
cine naiba l-o mai fi scos si de ce nu inteleg. Avand atatea cuvinte cu acelasi sens, care e scopul, in afara de a parea foarte pompos? Si cati il cunosc sau il folosesc? Pierdere de timp, dupa parerea mea. In general, in drept sunt tot felul de cuvinte care te fac sa-ti stalcesti limba si neuronul.
Vizitator- Vizitator
Se pare ca a fost inventat demult, prin 1500 si ceva...ca fenomen e foarte interesant si e uluitor cat de contraproductiv poate fi...
Si uite altul
IDONÉU, -ÉE adj. (Liv.) Care are calitățile cerute și necesare pentru ceva. Adecvat, convenabil, potrivit. [Pron. -eu, pl. -ei, -ee. / cf. it. idoneo, lat. idoneus].
mariana m- 4
aella, acelasi lucru l-am gandit si eu cand citeam despre cuvantul respectiv
Cine naiba l-a inventat si de ce? Mi se pare chiar greoi de pronuntat. Nu m-as obosi sa-l retin si cu atat mai putin sa-l folosesc.
Cine naiba l-a inventat si de ce? Mi se pare chiar greoi de pronuntat. Nu m-as obosi sa-l retin si cu atat mai putin sa-l folosesc.
pitulicea- 6
Pe mine ma distreaza si incerc sa aflu exact asta, uneori, cine si de ce l-a inventat!
mariana m- 4
Cuvantul in sine vine de la latinescul procrastinatus: pro- (inainte) si crastinus (de maine). Prima aparitie, in limba engleza, a termenului a fost in Cronica lui Edward Hall, publicata candva inainte de 1548. Predica reflecta legatura procrastinarii cu evitarea sau intarzierea sarcinilor, vointa si pacatul.
mariana m- 4
Adica nu lasa pe maine ce pacate poti face azi. Vezi Pitu?
Vizitator- Vizitator
GALIMÁTIAS s. n. Vorbire sau scriere încurcată, confuză
Interesant cuvant. Nu l-am mai auzit pana acum Parca ar fi un cuvant grecesc
Interesant cuvant. Nu l-am mai auzit pana acum Parca ar fi un cuvant grecesc
pitulicea- 6
Chiar interesant!Nici eu nu-l auzisem.Vine din franceza insa nu stiu cum l-au inventat ei
mariana m- 4
Pagina 8 din 14 • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 14
Pagina 8 din 14
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum